Skoči na glavno vsebino

ZAKLJUČEK PROJEKTA – KULTURNI DAN ZA 8. IN 9. RAZRED

Sreda, 24. 11. 2021 je bila za učence 8. in 9. razredov rezervirana kot kulturni dan. Posvetili smo ga zaključku projekta iz preteklega šolskega leta, ko je naša domovina Slovenija praznovala 30. obletnico osamosvojitve. 9. razredi so se najprej  z ogledom dokumentarca Zbrali smo pogum in razmišljanja o domoljubju pripravljali na predavanje dr. Vladimirja Prebiliča, župana občine Kočevje ter strokovnjaka za področje varnosti in obrambe, ki je, na mladim poslušalcem prijazen in zanimiv način, predstavil veličino 10-dnevne vojne za Slovenijo in pomen osamosvojitve Slovenije za Slovence. Pozorno so mu prisluhnili tudi, ko je pripovedoval o tem, kako je postati in biti župan. Sam namreč že tretji mandat (11 let)  uspešno županuje v Kočevju,  ki se je, kot je povedal, v tem času razvilo v gospodarsko močno slovensko občino.

Učenci 8. razredov pa so najprej poslušali predavanje v športni dvorani, potem pa so v razredih pisali poročila o slišanem ter izdelovali plakate iz  različnih tem s področja državljanske kulture in etike. Tako učitelji kot gostujoči profesor dr. Prebilič smo želeli s tem dogodkom na naši šoli učencem pokazati, da so lahko upravičeno ponosni na svojo domovino, predvsem pa naj jo  kot aktivni državljani v prihodnosti pomagajo sooblikovati. Slovenija jih bo  potrebovala, zato naj se le pridno učijo. Vsak trud se slej ko prej poplača.

Za konec pa še nekaj vtisov iz poročil:

Imeli smo kulturni dan. Z nami je bil dr. Vladimir Prebilič, to je župan Kočevja, ki je predaval o svojem mnenju naše domovine Slovenije. Ko je zaključil s predavanjem, nam je predstavil svojo službo, kako je biti župan, kako opravlja svoje delo, dela od 7.00 do 22.00.” (Jan, 8. b)

“Poročal je tudi, kako je postal župan in koliko je za to garal. Bil je tudi profesor zgodovine. Župan se imenuje dr. Vladimir Prebilič in po mojem mnenju je dober župan. Predavanje se mi je zdelo zelo zanimivo in poučno. Žal mi je, da si tega nisem zapisala. In upam, da bo takih obiskov še več. Poročal je tudi, da veliko potuje, npr. v Turčijo in v druge države.” (Nina, 8. b)

“Domoljubje je, da imaš rad svoj dom, družino in državo, v kateri živiš.” (Tadeja, 8. a)

Mirjam Sečnik, učiteljica DKE in SLJ

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost