Skoči na glavno vsebino

Knjižne novosti

 

Čevelj št. 39

Jaanus Vaiksoo, vir: https://www.miszalozba.com/ 

Pavel je simpatičen petošolec, ki ima rad matematiko in ga nasploh zanima veliko stvari. Njegovi starši so zelo zaposleni, zato je večinoma sam. Ko se nekega dne pred starejšima fantoma skrije v nenavadno trgovino s čevlji, hkrati pa spozna še malce čudaškega Arturja in njegovo hčerko Mino, njegovo življenje naenkrat postane zelo razburljivo. Kdo je gospod, ki vsak dan kupi popolnoma enake čevlje št. 39? In kaj ima za bregom? Z Mino sta odločena, da bosta skrivnosti prišla do dna, sploh ker Pavel tudi na lastni koži ugotovi, da je pomerjanje čevljev v tej posebni trgovini nenavadna, pravzaprav že kar čarobna izkušnja.

Topel in humoren estonski mladinski roman o radovednosti, ki fanta in dekle popelje na pravo dogodivščino. Ali bosta na poti poleg skrivnosti odkrila tudi pravo prijateljstvo?


Poletje na bazenu

Will Gmehling, vir: https://emka.si/

Potem ko na bazenu nekega otroka rešijo pred utopitvijo, se poletje za Alfa, Katinko in Robija močno spremeni. Za nagrado dobijo neomejen brezplačni vstop na letni bazen in vstopnice dodobra izkoristijo – v vsakem vremenu! Vsi trije si do konca poletja zadajo cilje: Alf si želi skočiti z desetke, Katinka prekravlati dvajset dolžin, Robi pa bi rad samostojno plaval. Jim bo uspelo?


Štiri črne mravljice

Anja Štefan, vir: https://emka.si/

Pesnica Anja Štefan in ilustrator Tomaž Lavrič sta prvič združila ustvarjalne moči in nastala je knjiga. Izbrušena in humorna. Polna bistroumnih razmislekov in večplastnih sporočil, poetičnih razmislekov o (so)bivanju v tem svetu. Prelepo darilo za vse čase.

 


Kvantni skok

Lise Villadsen, vir: https://emka.si/

Astrid skoraj ves prosti čas preživlja s sestro, ki jo hromi strašna tesnoba, za katero se zdi, da jo bo pogoltnila. Poskuša ji biti na voljo in v oporo, hkrati pa živeti normalno življenje. Starša se s tem spoprijemata vsak po svoje – mama s pretirano pozornostjo, oče z umikom in zanikanjem. Ko pa se Astrid zaljubi, se navidezno ravnovesje v družini poruši. Tudi ona potrebuje prostor zase, za svoje življenje, vendar se spopada z občutki krivde. Potem pa sprejme pogumno odločitev.

 


Sposojena babica Štefi

Mateja Gomboc, vir: https://www.miszalozba.com/ 

Ula, Jan, Luka in njihova starša so pred veliko težavo. Mama in oče morata namreč istočasno na službeno pot, babice, dedki in ostali, ki bi prišli v poštev kot varuške, pa so zasedeni. Kdo bo čuval trojico? Rešitev se pojavi v obliki Štefi, nekdanje tabornice in gospe mnogih presenečenj. Kako bodo skupaj zvozili teden? Namig – vsekakor jim ne bo dolgčas! Živahna, prisrčna in hudomušna zgodba o sobivanju, spoznavanju drugega in sebe, palačinkah, vrtnih škarjah, taborjenju in marsičem drugem.

 


Pavlina ga pihne

Desa Muck, vir: https://emka.si/

Kratke pripovedi o navihani deklici Pavlini bodo otroci gotovo vzljubili, v njih se bodo prepoznali. Nekatere so realistične, druge čisto fantazijske – Pavlina tako kot vsi otroci, zlahka prestopa iz resničnega sveta v pravljični svet. Pavlina je samosvoja deklica, prijazna in ustvarjalna, včasih pa naredi kaj čisto po svoje. To so odlične zgodbe za večerne rituale, za pogovor doma, v vrtcu in šoli, pa tudi za prve bralne korake.


Nagajivka Nika. Spet na delu.

Enid Blyton, vir: https://zalozbakarantanija.si/ 

V 4. delu zbirke ima nagajivka Nika novega sošolca, ki je zlovoljen in osoren. Storil bi tudi vse, da bi izpostavil Nikine napake. Nika se skuša zadrževati toda to ni lahko zanjo, saj je vendar bila najhujša nagajivka v šoli.

 


Šole po svetu

Mojiceja Bonte, vir: https://epistola.si/ 

Prvošolci po vsem svetu komaj čakajo, da bodo prvič prestopili šolska vrata. V različnih državah sveta se bodo med šolske klopi otroci odpravili peš, s kolesi, konji, avtobusi, vlaki, ladjami ali čolni. Dolgo in potrpežljivo se bodo učili. Nekega dne pa bodo s svojim znanjem svet spremenili.

 


Jaz, čebela

Bren MacDibble, vir: https://www.miszalozba.com/ 

Mirabela živi s sestro in dedkom na sadjarski kmetiji  zunaj mesta. V svetu, kjer so prave čebele izumrle, najspretnejši otroci plezajo na sadno drevje in ročno oprašujejo rastline. Mirabela trdo dela, najbolj od vsega bi namreč rada postala čebela. Življenje na kmetiji ni lahko, vendar je dovolj hrane, dovolj časa  za spanje, predvsem pa veliko ljubezni. Potem  pa na kmetijo pride njena mama in jo odpelje stran  od vsega poznanega, v neznan mestni vrvež. Čeprav je Mirabela drzna in iznajdljiva, bo morala za dosego svojih sanj zbrati ves pogum …


Gora odmevov

Lauren Wolk, vir: https://emka.si/

Elliejina družina izgubi skoraj vse. Prisiljeni so zapustiti svoj dom in mesto ter začeti novo življenje v neukročeni divjini pod Goro odmevov. Ellie je tam zelo všeč, a ko se njen oče hudo ponesreči in obleži v komi, se njeno življenje postavi na glavo. Ellie pa se ne da. Odločena je, da bo očetu pomagala, pogumno se odpravi k skrivnostni zdravilki na goro in pred njo se odpre čisto nov svet …


Znam reči ne!

Darja Divjak Jurca, vir: https://emka.si/

Hej, Nande tukaj. Imate tudi vi v razredu koga, ki hoče biti vedno glavni? V našem razredu je takšna Lara. In danes so se sošolke naučile, da ji je kdaj treba reči NE. Učitelj Andrej pa je v razred prikorakal z nečim belim in zdrizastim v laseh. Fuuuj! Zakaj? Ker Tevž ni znal reči NE Žanu in Roku. Spet ta NE! Te zanima več? Preberi, nauči se ločiti prijatelje marjetice od prijateljev kopriv ter reči NE, ko je treba.


Pomagajmo čebelam

Katie Daynes, vir: https://grafenauer.si/

Namen slikanice je poudariti pomen čebel kot glavnih opraševalk ter njihovo vlogo pri vzdrževanju naravnega ravnovesja in pridelavi hrane. Otrokom knjiga nazorno prikaže, kako zelo pomembno je sožitje med človekom in čebelo. Če bodo izumrle čebele, bo ogroženo tudi človeštvo. Knjiga ponuja predloge, kako lahko ljudje pomagamo čebelam. Na koncu knjige je dodatek, ki ga je prispevala Čebelarska zveza Slovenije. Otroci spoznajo kranjsko sivko – slovensko avtohtono čebelo, izvejo, da so čebelnjaki in panjske končnice slovenska posebnost in del naše kulturne dediščine ter spoznajo prednosti medu slovenskih čebelarjev. Dodane so QR kode, preko katerih lahko mladi bralci dostopajo do izobraževalnih vsebin, objavljenih na spletni strani Čebelarske zveze Slovenije.


Šah-mat. Čudoviti svet šaha

John Foley, vir: https://emka.si/

Šah mat je izjemno pregledna, zabavna in poučna knjigo o šahu, ki temelji na letih izkušenj. V njej bralci korak za korakom spoznajo igro, vse figure in veliko potez, ki igro šaha zapeljejo na nov nivo. Primerna je za začetnike in tiste, ki želijo postati boljši igralci.

 


Babica barabica spet udari

David Williams, vir: https://emka.si/

Ko je bil Ben še mlajši, so ga starši vsak petek zvečer odpeljali v varstvo k babici, ki se je zdela Benu neznosno dolgočasna. Kar naprej bi rada igrala črko na črko, televizija ji ne dela, Bena pa pošilja spat ob nenormalno zgodnji uri. In povrhu še smrdi po zelju. In na ves glas spušča vetrove! Živa groza.

Toda Ben svoje babice v resnici sploh ni poznal. Ni poznal njene skrivnosti. Ko jo je neki petkov večer po naključju odkril, se je znašel pred neverjetno pustolovščino. In zdaj tudi druga knjiga o tej osupljivi babici s starimi junaki Davida Walliamsa prinaša številne nove nepričakovane preobrate in zabavne dogodivščine.


Pet prijateljev. Uganka grajske razvaline

Enid Blyton, vir: https://emka.si/

Pet prijateljev tabori v prikolicah nedaleč od razvalin starega gradu. Eden od stolpov še stoji in nekega dne v oknu na vrhu zagledajo skrivnostno postavo. Kdo se skriva v zapuščenem gradu in zakaj? Peterica se odloči razvozlati skrivnosti, na pomoč pa jim nepričakovano priskočijo stara prijateljica in novi znanci.

 


Šola magičnih živali

Margit Auer, vir: https://zalozba-grlica.si/

Ida se je pravkar priselila v mesto. Upala je, da bo na novi šoli našla nove prijatelje. Namesto tega ji je skupinica deklet takoj posmehljivo vzklikala “teta Frida”. Beni je bil edini prijazen sošolec.

Nova in nenavadna učiteljica, gospa Koruznik, je učence presenetila s skrivnostjo o magičnih živalih. Za Ido in Benija je skrivnost kmalu postala čudovita resničnost in dogodivščine so se začele.


Spomin na drevo

Tina Valles, vir: https://zalozba-zala.si/

V Janovem življenju se zgodi velika sprememba.
Doma jih bo zdaj pet.
Dedek Joan in babica Caterina sta se preselila iz vasi Vilaverd, kamor je hodil na počitnice, k njim v stanovanje v Barceloni.
Življenje z babico in dedkom spreminja njihov vsakdanjik. Vse se upočasni. Kot da je več časa. Za pripovedovanje in poslušanje. Za kuhanje, šivanje in tkanje vezi.
Najmočnejšo spleteta Jan in dedek Joan.


Sonce na dlani

Jelena Isak Kras, vir: https://emka.si/

Ugank ni nikoli preveč, saj je to res zabavna igra. Jelena Isak Kres je za revijo Cicido v letniku 2018/2019 pisala uganke in dopolnjevanke. Za knjižno objavo je pripravila izbor in kar nekaj ugank napisala na novo. Maša Kozjek tako živo upodablja otroke v vsakdanjem življenju, da nas ilustracije zvabijo k branju in iskanju detajlov.


Skrivnost zajčeve graščine

Teja Rosa, vir: https://www.hartpublishing.si/ 

Skrivnost Zajčeve graščine je zgodba o dolgo zamolčanem strašnem dogodku,ki buri domišljijo treh najstnikov pri odkrivanju preteklosti svojih prednikov. Nenehno sem se ozirala prek rame, čeprav sem dobro vedela, da smo bili na tem zapuščenem kraju popolnoma sami. Za graščino se je razprostiral nekakšen park ali bolj travnik z nekaj drevesi, ki so rasla ob robu. Toda karkoli je že to bilo, zagotovo ni bil navaden park … Po vsem vrtu so v skrbno urejenem vzorcu ležali kamniti zajčki. Bili so skoraj popolnoma beli, kakor da se jih zob časa sploh ne bi dotaknil. Moralo jih je biti več kot sto. »Kaj je tisto?« je nato vprašala Ana in iztegnila roko proti nekakšnemu kamnu, ki je bil zaradi sive barve videti, kakor da ne spada med vse tiste bele zajčke, ki so bili posejani po travniku. »Al?« je zašepetala Nina. »Kaj če bi se vrnili domov?« »Ne vem, če je bila to dobra ideja,« je zamrmrala Ana, ko smo prišli bliže. Tisti sivi kamen je bil namreč nagrobnik.


Kdo je bil tu?

Barbara Gregorčič Gorenc, vir: https://emka.si/

Pesniška zbirka za najmlajše. Neizmerno ljubki in iskrivi pesniški utrinki Barbare Gregorič Gorenc in razigrane ilustracije Ane Zavadlav bodo otroke zvabili v igro, opazovanje in pripovedovanje.Priljubljena avtorica za otroke je tokrat napisala pesmi za najmlajše o tem, kdo vse je bil pri nas in kako to vemo. Pa jih naštejmo! Povodni mož, dimnikar, strah bavbav, poštar, marsovčki, vila, snežna kraljica, vrtni palček, vrabček, škrat, vampir, noj, čarovnička, dedek Mraz in še marsikdo. Nekatere pesmi so v prostem verzu, nekatere v rimah – na ravni pomena pa vedno močne.


Abeceda držav

Mojiceja Bonte, vir: https://epistola.si/ 

Odpravljamo se na potovanje okoli sveta!

Odkrivali in raziskovali bomo znamenitosti mest, držav in celin. Greš z nami?

Otrok se v zgodbi seznani z različnimi državami sveta, njihovimi največjimi znamenitostmi in posebnostmi. Vse države so za boljšo prostorsko predstavo tudi prikazane na zemljevidu. Najmlajši bodo s pomočjo knjige tako že zelo zgodaj spoznali lepote našega planeta.


Jan Pančur in pustna gobokalipsa

Krister P. Jansson, vir: https://www.didakta.si/
 
Jan Pančur in pustna globokalipsa je druga knjiga izvirne slovenske serije mladinskih romanov izpod peresa znanega slovenskega psihologa, ki si je za svoje literarno ustvarjanje izbral alter ego Krister P. Jansson.
 
 

Medvedjev sin

Xavier-Laurent Petit, vir: https://emka.si/

Ciprian je vajen, da njegova družina nikoli ne ostane dolgo na istem kraju. Očetu pomaga pri »borbah« z medvedom, po zadnjem nastopu pa se hudo zaplete. Njegovo družino preganjajo policija in lokalni prebivalci, zato je po spletu okoliščin primorana sprejeti ponudbo dveh neznancev in se zateči v Pariz. Vendar se obljube o boljšem življenju izkažejo za lažne in družina je za preživetje prisiljena delovati v kriminalnem podzemlju, ki ga vodi lokalna mafija. Nekega dne Ciprian v parku opazi igralce šaha. Igra ga povsem prevzame, sploh zato, ker jo je sposoben odigrati v glavi, čeprav o šahu ne ve ničesar. To pa je začetek popolnoma drugačnega življenja …


Vsak trenutek šteje

Luigi Ballerini, vir: https://www.mohorjeva.org/

To je zgodba o vstopanju v svet odraslih. Odraščanje je pomembna, kompleksna in problemska tema mnogih sodobnih literarnih del, saj zabriše sledi brezskrbnega otroštva, ki si ga zaradi »omejitev« vsak želi čim prej pustiti za seboj. Tako je tudi pri glavnem romanesknem protagonistu Minu. Skozi prvoosebno pripoved bralca popelje v dan, ko ravno zaključuje maturo, se sreča s svojim dekletom, ki je bilo v preteklosti žrtev spolnega nasilja, odigra pomembno nogometno tekmo in se odpravi na počitnice s svojim najboljšim prijateljem Fabom. V ospredje stopa prav njun odnos in prijateljstvo kot vrednota: junaka si stojita ob strani, se vzpodbujata, si pomagata, hkrati pa za dosego skupnega cilja združita moči in iznajdljivost. Za razliko od klasičnih mladinskih romanov, ki se končajo z obetom svetle prihodnosti, Vsak trenutek šteje v ospredje postavlja problemsko temo minljivosti.


Dostopnost