Balabuga!

Tina Vrščaj, vir: https://www.mladinska-knjiga.si/ 

 

Deklica Balabuga je neizmerno delavna. Rada ustvarja in se igra, pospravlja pa ne. Predvsem ne takrat, kot to hoče mama, ki se ji zdi, da se mora hčerka naučiti poskrbeti zase in za dom. Le kaj je vendar tem odraslim, da hočejo, da se pospravlja takrat in tako, kot si želijo oni? Spoznajte, kaj počne navihana Balabuga od ponedeljka do nedelje. Zabavali se boste!


Planet, v življenje odet

Neal Layton, vir: https://www.grafenauer.si/

 

Planet, v življenje odet je tretja slikanica v zbirki ekoloških slikanic, ki mlade bralce vzgajajo za trajnostno prihodnost. Večkrat nagrajeni avtor in ilustrator Neal Layton na zelo preprost način predstavi koncept biodiverzitete in mlade bralce poduči, da je pestrost vsega živega zelo pomembna za naš planet, hkrati pa tudi pojasni, kako ji človeška dejavnost lahko škodi. Slikanica krepi zavedanje o pomembnosti sobivanja vseh živih bitij, saj že izguba ene same živalske ali rastlinske vrste pomembno vpliva na vsa ostala živa bitja. A ni vse tako črno, kot se sprva zdi. Slikanica namreč ponuja tudi kopico preprostih idej o tem, kako lahko prav vsak od nas pomaga ohranjati preplet živega na Zemlji, in mlade spodbuja, da se tudi sami aktivno vključujejo v skrb za okolje.


 
 

 

Berem, da se poberem

 
 
Ta knjižica ponuja deset razlogov za branje, ki dokazujejo, da ima branje knjig številne pozitivne stranske učinke. Z branjem knjig si širimo in poglabljam obesedišče, ostrimo sposobnost mišljenja na vseh področjih, krepimo zmožnost razumevanja in se uri-mo v empatiji – vse to pa so temelji za razmišljanje z lastno glavo, ne nazadnje pa tudi za uspeh in srečo. 
 

 

Druščina štirih M-jev

Juan Ramón Santos, vir: https://www.iskreni.net/

 

Madam Golosín ima to grdo navado, da rada zagreni dan otrokom, ki obiskujejo njeno trgovino s sladkarijami. Matilde, Manuel in dve Maríi se odločijo, da se ji bodo maščevali, zato ustanovijo skrivno društvo, Druščina štirih M-jev. Medtem ko načrtujejo svoj povratni udarec, odkrijejo, da ima Madam Golosín doma kar hude težave. Otroci se v svoji dobroti odločijo, da ji bodo pomagali, kar sproži avanturo, v kateri jim bo pomagala tudi psička Lulú. Odkrili bodo, da stvari niso vedno takšne, kot se zdi, in da obstajajo igre, ki jih ni dobro igrati.


 

Bleščivka

Špela Frlic, vir: https://www.mladinska-knjiga.si/  

 

V najstarejši zbirki za mladino pri nas je doslej izšlo že več kot 350 knjig, med njimi Mali princ, Pika Nogavička, Tajno društvo PGC, Butalci in Bratovščina Sinjega galeba, po kateri je zbirka dobila ime. Ustanovitelj zbirke in njen prvi urednik je bil pesnik Ivan Minatti.


 

Vse o družinah

Felicity Brooks, vir: https://www.emka.si/ 

 

Družine so vseh oblik in velikosti in prav vsaka je drugačna. Slikanica otroku pojasni kaj je družina, kaj nam nudi, zakaj jo potrebujemo in kako se lahko v družini tudi kaj spremeni. Ponuja veliko iztočnic za pogovor z otrokom o različnih oblikah družin, družinskih članih in njihovih sorodstvenih razmerjih. Otroke tudi spodbuja, da narišejo svoje družinsko drevo in se naučijo poimenovanja sorodnikov.


24 ur v kameni dobi

LAN COOK IN LAURENT KLING, vir: https://www.mkk.si/

 

Strip 24 ur v kameni dobi mladega bralca popeljskoraj 20.000 let v preteklost. Glavna junakinja knjige je deklica Auri, ki s svojo družino živi v jami na severu Evrope. Jama jim nudi zavetje pred slabim vremenom in divjimi živalmi. Mladi radovedneži bodo spoznali, kakšno je bilo življenje v kameni dobi ter se bodo skupaj z Auri med drugim naučili, kako izdelati pasti za ribe, katere rastline so užitne, kako brez sodobnih pripomočkov zakuriti ogenj, pa tudi kako izdelati orodje iz kamna in kako izslediti živali. Vse te veščine in še mnoge druge informacije o kamenodobnem življenju so predstavljene na zelo vabljiv in nevsiljiv način. Knjiga je še dodatno obogatena s hudomušnimi, a hkrati zelo informativnimi ilustracijami Laurenta Klinga.


Dan z očkom

Bo R. Holmberg, vir: https://zalozba-zala.si/

 

Tim čaka očka na postaji. Mirno stoji,
kot mu je naročila mami, dokler ne pripelje vlak.
Očka izstopi in oba se zelo razveselita.
To bo samo njun dan …


 

Pipi Pišče išče

Marjan Manček, vir: https://www.miszalozba.com/

 

Pipi pišče je zvedav piščanček, ki radovedno in pogumno raziskuje svet. Včasih najde, kar išče, drugič spet ne ali pa najde nekaj čisto drugega. Enkrat se svetu čudi, drugič se nad njim navdušuje, tretjič pritožuje, včasih pa se odloči, da je le najlepše v varni bližini mame koklje.


 

Brez črtne kode

Ruth Tormo, vir: https://zalozba-zala.si/ 

 

Štirinajstletna Amina šiva v delavnici v Bangladešu. Želi si boljšo prihodnost, vsaj za svojo mlajšo sestrico. Zato na skrivaj pošlje v svet klic na pomoč.
Tudi Víktor je star štirinajst let, živi v Barceloni, hodi v šolo, osamljen je in skoraj nevede klice na pomoč. Ko pa najde Aminin SOS, si zada nalogo. Pomagal bo neznancu, ki ju ločuje 8166 kilometrov zračne razdalje. Nemogoča naloga? Bo premagal razdaljo, dosegel cilj?


 

Raca, ki ni marala vode

Steve Small, vir: https://zalozba-zala.si/ 

 

Raca ni podobna racam. Ne mara vode. Prav dobro se
počuti na suhem in toplem in z dobro knjigo. Sama.

Toda neke nevihtne noči se pred njenimi vrati
znajde izgubljena žaba.

Bosta skupnih moči našli njen dom?
Mogoče med potjo sklenili še prijateljstvo?


 

Pisma tebi

Nika Kovač, vir: https://www.emka.si/ 

 

Knjiga je zapisana v obliki kratkih »pisem«. Pisem, ki govorijo o pogumu, utrujenosti, dvomu, zmagah, veselju in strahu. Pisem, ki govorijo o pomenu opozarjanja na krivice, o pomenu socialne države in enakopravne družbe. Pisem, ki govorijo o zgrešenih lepotnih idealih, nakupovanju in prijateljstvu. Pisem, ki slavijo naše napake in raznolikost.


 

Nevidni

Tim Percival, vir: https://zalozba-zala.si/ 

 

Nevidni je zgodba o Izabeli, o deklici, ki živi v revščini, kot še mnogi otroci po svetu. Ima pa rada lepe stvari in dovolj srca in moči, da svet okrog sebe spreminja na bolje.

To je največ, kar lahko naredi kdorkoli izmed nas.


 

Skrivnost brancinov

Anna Cabeza, vir: https://zalozba-zala.si/ 

 

Sestre Skorja so v prvem delu uspešno rešile primer zapuščenega pasjega kakca in se odločile, da ustanovijo svojo detektivsko agencijo.

Kmalu jih obišče Boris Jokec, direktor tržnice. Revež je na robu obupa, kajti na tržnici vlada kaos: pred stojnicami se kupci prepirajo, kdo je na vrsti, saj so se začeli pojavljati klonirani listki za vrstni red.

Sestre Skorja sprejmejo nenavadni primer in kaj hitro zaslutijo, da se pod na videz preprostim in neškodljivim dogajanjem skriva nekaj veliko bolj zapletenega in nevarnega.

Jim bo s pomočjo Marcela uspelo priti do dna skrivnosti, ki se skriva v brancinih?


Pozitivna psihologija za vrtce, šole in starše

Kristijan Musek Lešnik, vir: https://www.primus.si/

 

Knjiga Pozitivna psihologija za vrtce, šole in starše je namenjena vsem, ki se sprašujete, kakšno popotnico želimo dati otrokom, ki bodo pomemben del svojega življenja preživeli v času, ki si ga danes težko predstavljamo. 


 

Šest klobukov razmišljanja

Edward de Bono, vir: https://www.nastjamulej.com/

 

Uspeh v poslu je odvisen od tega, kako dobro razmišljate. Šest klobukov razmišljanja vam bo pomagalo k boljšemu razmišljanju – s svojim originalnim, praktičnim in pozitivnim pristopom k sprejemanju odločitev in raziskovanju novih idej. S pristopom, ki so ga uspešno osvojili in posvojili že tisoči direktorjev, učiteljev in političnih voditeljev po vsem svetu.


 

 

Nekaj ti želim povedati

Kristijan Musek Lešnik, vir: https://www.emka.si/

 

Kaj je v življenju pomembno? Ljubiti ali biti ljubljen? Prisluhniti sebi ali drugim? Zvestoba sebi ali drugim? Je pomembneje postavljati meje ali biti sprejet? Koga naj spreminjam? So pomembnejša čustva ali razum? So spori nujni? Se dobri odnosi zgodijo ali zgradijo? Se srečen rodiš ali si srečo izbereš? Kako v tem norem svetu ostati pozitiven? Na ta in druga življenjska vprašanja, na katera svojim otrokom niste znali, vedeli ali zmogli odgovoriti, nam Kristijan Musek Lešnik odgovarja najprej kot oče dveh mladostnikov, a tudi kot psiholog, učitelj, govorec, pisatelj, motivator in zlasti večni iskalec pozitivnega v življenju in ljudeh. Darilo, ki navdihne in napolni z optimizmom. …