Skoči na glavno vsebino

Tradicionalni slovenski zajtrk na OŠ Ig

V petek, 19. 11. 2021, smo na Osnovni šoli Ig z izvedbo tradicionalnega slovenskega zajtrka in spremljevalnih aktivnosti obeležili dan slovenske hrane. Projekt podpira in ozavešča o več vidikih prehranjevanja: pomen zajtrka, odnos do zdravega prehranjevanja, kulturno prehranjevanje, pomen lokalno pridelane hrane in kratkih dostavnih poti, problem prekomerne potrošnje in zavržene hrane. Letošnji zajtrk je potekal pod sloganom ”Zajtrk s sadjem – super dan!”, ker je Generalna skupščina Združenih narodov leto 2021 razglasilo za mednarodno leto sadja in zelenjave.

Prvo šolsko uro so učenci zajtrkovali črn kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Učencem smo brezplačno razdelili 60 kilogramov kruha, 12 kilogramov masla, 14 kilogramov medu, 110 litrov mleka in 60 kilogramov jabolk. Maslo in mleko sta bila lokalnega izvora, pridelana na Igu. Tudi ostala živila so bila iz bližnje okolice.

Učenci višjih razredov so po zajtrku nadaljevali s poukom, učenci nižjih razredov pa so imeli večinoma delavnice, pri katerih so se ob pogovoru o zdravi hrani preizkusili v likovnem ustvarjanju. Pestro je bilo tudi na vseh treh podružničnih šolah, kjer so potekale različne delavnice.

Hvaležni smo, da so šole odprte in smo lahko zajtrk letos izvedli v živo. Žal nam trenutna epidemiološka situacija ni omogočala, da bi v šolo povabili zunanje obiskovalce in tako popestrili program. Zahvaljujemo se učiteljicam in učiteljem, ki so poskrbeli, da je bil dan slovenske hrane pester in poučen  ter osebju šolske kuhinje za pripravo tradicionalnega zajtrka.

Urška Brvar Rušnjak

vodja šolske prehrane

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost