Skoči na glavno vsebino

OKTOBER  –  MESEC   ŠOLSKIH   KNJIŽNIC

V mesecu oktobru smo na šoli obeležili enomesečni praznik, ki je namenjen šolskim knjižnicam. Letošnja obeležitev je potekala pod sloganom PRAVLJICE IN LJUDSKE POVESTI PO SVETU.

Kolikor nam je čas dopuščal, smo med poukom izvedli nekaj dejavnosti, pri urah knjižne vzgoje z drugošolci in četrtošolci smo učencem zastavili vprašanja, kaj jim pomeni ta prostor na šoli. Učencem se je v glavah iskrilo:

– šolska knjižnica je moja prihodnost,

– knjižnica je učni stolp,

– knjižnica je zbirališče knjig,

– v knjižnici se skupaj učimo,

– knjižnica je dežela knjig in sanj,

– da je knjižnica prostor tišine, miru in morje besed,

– v knjižnici je mir, ker če ni miru, je lahko hud špetir,

– je prostor, kjer so tudi umetnine,

– da komaj čakajo, da zaidejo vanjo,

– da je carska,

– v knjižnici so prijazne knjižničarke,

– je kraj poln domišljije,

– da imamo dobre knjige, Ariol pa je še najboljši,

– knjižnica je prostor z veliko knjigami, kjer domuje vse znanje in vsi knjižni junaki,

– šolska knjižnica je moj najljubši prostor na šoli,

–  šolska knjižnica je čarobna, ker je polna lepih knjig.

Drugošolci z učiteljico Suzano Černjavič so v berilu prebrali neumetnostno besedilo o Madagaskarju. Po branju so prišli v knjižnico, kjer so brskali po enciklopedijah, otroških atlasih in poučnih knjigah. Spoznavali so različna dejstva o državi, o tem, da imajo zelo dolge besede, o živalih, ki tam živijo, rastlinah, predvsem pa so spoznali drevo baobab, ki spada med največja drevesa na svetu. V lončke so posadili semena baobaba.

Učiteljica jim je prebrala pravljico Mož in žena, ki se ljubita, vedno prideta do bogastva.

Učenci 2. a razreda so v času podaljšanega bivanja skupaj z učiteljico prebirali slikanice o strahu, stiskah, skupaj z učiteljico so ugotavljali, česa jih je najbolj strah v življenju in kako ta strah premagati.

V 2. b razredu so z učiteljico prebrali belokranjsko pravljico Sinček Palček, o prebranem so se pogovarjali in si na zemljevidu ogledali, kje leži Bela krajina.

V tretjem razredu so se s knjižničarko pogovarjali o življenju in delu pisateljice in pedagoginje Kristine Brenk iz Horjula, ki bi 22. 10. 2021 praznovala 110 let, če bi še živela. Ob plakatu, ki ga je izdelala, so spoznavali njeno podobo, delo in trud, da bi otroci brali kakovostno literaturo. Prebrali so njeno pravljico Prišel je velikanski lev in nato likovno ustvarjali. V knjižnici so si ogledali stare izvode knjižic iz zbirke Čebelica, katere prva urednica je bila prav ona, in sicer od samega začetka (1953) pa vse do 1973.

Učenci 3. b razreda so brali zgodbo, ki jo je napisala Ida Mlakar Črnič Tu blizu živi deklica, pogovarjali so se o begunstvu, izseljenih otrocih in njihovih stiskah.

Na podružnični šoli Iška vas so po branju pravljice Kraljična Sončnica preverjali, ali se sončnica res obrača za soncem. Izvedeli so, zakaj ima vsak fižol na boku šiv in se spraševali, kako lahko ima najlepši cvet pšenica.

Predstavitev projekta (klik)

(foto: Manca Hace)

Pri izbirnih predmetih španščina in italijanščina so se učenci poigrali z besedami, ki obeležujejo knjižnico, knjige … Besede so iskali na spletu, v spletnih slovarjih. Poiskali so naslove svojih najljubših knjig. Izdelali so dva plakata, enega s španskimi izrazi in naslovi ter drugega z italijanskimi, ki poleg tega vsega vsebuje nekaj besed o najbolj znanem italijanskem knjižnem junaku Ostržku, ki je tudi maskota slovenske bralne značke. 

Učenci 9. razreda so pri uri knjižne vzgoje izdelali plakate in jih obesili po šoli.

Zadnji petek pred jesenskimi počitnicami smo z devetošolci pri pouku angleščine obiskali šolsko knjižnico, v njej smo bili sami, kar je ustvarilo prav posebno umirjeno vzdušje.

Učenci so najprej raziskali police s knjigami v angleščini, kasneje pa so si lahko ogledovali knjige po lastni izbiri. Nekateri so to raje počeli sami ali v dvoje, usedli so se na kavč ali med knjižne police ter si mirno izmenjevali zanimivosti. Drugi spet so se v krogu posedli za mizo in vsi skupaj izmenično brali knjigo v angleščini ter se pri tem neskončno zabavali.

Učencem je bila tako izpeljana ura angleščine všeč, tudi tistim, ki v šolsko knjižnico bolj redko zaidejo.

 

Ob koncu meseca, tik pred jesenskimi počitnicami pa smo za marljive bralce nižjih razredov matične šole organizirali kostanjev piknik.

 

V oktobru so praznovale šolske knjižnice, v novembru pa splošne.

 

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost