Skoči na glavno vsebino

SEPTEMBER IN OKTOBER V KNJIŽNICI

Nacionalni mesec skupnega branja – NMSB in Mesec šolskih knjižnic – MŠK 2022

Nacionalni mesec skupnega branja obeležujemo  vsako leto med 8. septembrom in 8. oktobrom, bralne aktivnosti pa se prepletejo in nadaljujejo naprej v mesec oktober, ko praznujemo mesec šolskih knjižnic.  

Tudi letos smo v pehar jesenskih bralnih dogodkov nabrali nekaj okusnih in sladkih sadežev.

Izhodišče letošnjega NSMB je bila misel Richarda Steela »Branje je za duha to, kar je telovadba za telo.« Knjižničarke smo na policah našle kar nekaj leposlovnih knjig, ki opisujejo življenje športnikov, bodisi kot detektivke ali pa knjige,  v katerih glavni junaki kolesarijo, smučajo, drsajo, se žogajo …

Nekega zgodnjega jutra smo se pridružili učenkam izbirnega predmeta odbojka.  Knjige so se zapletle med športne rekvizite, ob koncu ure pa smo jih pobrali izpod športnih copat.

V 1. a in b razredu smo se navduševali nad zgodbo Rdeča žoga, avtorja Matthiasa Karla. Po branju smo se žogali, iz knjig sestavili žogo, risali žoge in ustvarili plakat.

V 9. razredu je imela učiteljica slovenščine bralno uro. Skupaj so pričeli brati drugo domače branje Moje življenje Ivana Cankarja.

Ob koncu septembra, ko nas je še grelo milo jesensko sonce, smo se s skupino devetošolcev odpravili k vrtni uti, kjer smo listali po knjigah, na mobilnem telefonu pa prebrali angleško knjigo.

Skupina devetošolcev se je pridružila pouku 1. b razreda. Skupaj so prebrali pravljico o žabici, si ogledali risanko in nato skupaj oblikovali origamije. Iz papirja se je hitro prikazala žabica.

Mesec šolskih knjižnic je letos potekal pod geslom »Branje za globalni mir in življenje v harmoniji«.

V sklopu oktobrskih dogodkov je učence 4. in 5. razreda obiskal portugalski pisatelj Joao Manuel Riberio. Pisatelj je med drugimi napisal tudi knjigo, ki jo imamo na naših policah, Moj dedek, kralj majhnih stvari. Učencem je predstavil poklic pisatelja in jim skupaj z učiteljico prebral nekaj odlomkov iz knjige.

S tretješolci smo se zopet spomnili naše literarne ustvarjalke Kristine Brenkove, spoznali njeno ustvarjalno pot, z veseljem listali po starejših izdajah knjig  iz zbirke Čebelica, izdelovali knjižne kazalke  »čebelice« in si jih izmenjali s tretješolci z Osnovne šole Dobrova.

V tem času je pričel s svojim delom knjižničarski krožek, poleg različnih dejavnosti so v kotičku prvega triletja postavili bralni kotiček, ki ga iz tedna v teden dopolnjujejo in urejajo.

Če smo v začetku omenili sladke sadeže, ne smemo pozabiti tudi na naša druženja ob pečenem kostanju. V zadnjih dneh oktobra smo se vsak dan šesto šolsko uro zbirali okrog  dišečega  kostanja, ki so ga učenci lahko sami nabrali in prinesli v šolo,  pripravljale pa so nam ga kar prijazne šolske kuharice.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost