Skoči na glavno vsebino

»S KNJIGO V SVET« ŽE 60 LET

RAZSTAVA OB 60-LETNICI BRALNE ZNAČKE V ŠOLSKI KNJIŽNICI

 Gibanje Bralna značka sta na Prevaljah osnovala pisatelj Leopold Suhodolčan (oče pisatelja Primoža Suhodolčana) in profesor  Stanko Kotnik. Prve, takrat še, Prežihove  značke so bile podeljene maja 1961 na Koroškem.

Bralna značka spodbuja prostovoljno branje v prostem času. Ves čas se razvija kot dopolnilo k pouku slovenskega jezika in književnosti ter dejavnostim (šolske) knjižnice, hkrati pa je kot obšolska/interesna dejavnost lahko svobodnejša, bližja otrokom in mladim, in tako uspešnejša pri oblikovanju bralcev za vse življenje.

Vseskozi se močno vključuje v strokovna in družbena prizadevanja, da bi se dvignila bralna pismenost posameznikov in družbe v celoti.

Vsako leto 17. septembra (na rojstni datum  pisatelja Franceta Bevka)  se prične bralno leto, zaključi pa se med 8. februarjem oz. 2. aprilom, mednarodnim dnevom knjig za otroke, in koncem šolskega leta, nekateri programi za spodbujanje branja pa so organizirani tudi v času šolskih počitnic.

Več si lahko preberete na spletni strani https://www.bralnaznacka.si/, kjer je objavljena tudi povezava za reševanje letošnjega MEGA KVIZA, posvečenega ravno 60-obletnici delovanja društva Bralna značka.

Viri:

1.       Dežman, S.: Bralna značka v osnovni šoli : aktivnosti spodbujanja branja in preverjanja prebranih knjig. Radovljica : Skriptorij KA, 1998.

2.       Blažić, M. Ustvarjalno pisanje kot metoda ustvarjalnega branja literarnega besedila. Ljubljana, ZPMS, 1998.

3.       Jamnik, T. Ostržek bere za bralno značko. Ljubljana, Dzs, 2006.

4.       Bralne značke v osemnajstem letu. Ljubljana, Mladinska knjiga, 1978.

5.       Picco, K. Slovenski knjižnično-muzejski kviz 2020/2021 – 15. cikel. Bukla, 155, 9/2020.

6.       Kotnik, M. Bralni virus v Prevalj, ki je okužil vso državo. Delo, 63, (2021), št. 62. Str. 17.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost