Skoči na glavno vsebino

EKOživljenje = zdravo življenje

EKO ŽIVLJENJE JE TESNO POVEZANO Z ZDRAVIM NAČINOM ŽIVLJENJA (M. Hace, OPB 2)

V pouk podaljšanega bivanja OPB (1. B) vključujemo odpadno embalažo in naravne materiale. Med poukom izvajamo različne ekološke aktivnosti:

1. V tednu otroka smo izdelali igro iz naravnega materiala. Pobarvali smo smrekove storže in ciljali “tarčo”. Organizirali smo tekmovanje 1.a:1.b. Uživali smo, zato smo zmagali.

  1. Za namen “Podnebnega teka” smo izdelali štafete iz odpadne embalaže, ki bo po teku dobila drug namen – športni rekviziti (keglji).

3. Jesenska dekoracija učilnic in razredne avle iz naravnega materiala in odpadne embalaže. Za izdelovanje svečnikov smo uporabili troslojne prtičke, en sloj smo uporabili za svečnik, dva sloja za prtiček, ki ga učenci uporabljajo pri dopoldanski malici. Kozarce smo dobili iz kozarcev za vlaganje. Za minimalno potrošništvo si bomo prizadevali tudi za božično-novoletni bazar.

4. Zamislili smo si “potujočo” knjižnico (kolo), ki ima mesto v razredni avli. Tudi z branjem knjig z ekološko vsebino lahko pripomoremo k boljši ozaveščenosti mladih. Kolesu je dodana košarica ekoloških (domačih) jabolk.

5. Kolo simbolično uporabljam tudi kot promocijo ekološki mobilnosti. Za to je potreben reden pogovor z učenci.

6. Zunaj pri vrtni hiši smo izdelali merilnik padavin iz odpadne embalaže. Za dobro voljo (smeh je pol zdravja) smo priložili tudi naravni napovednik vremena (kamen).

 

  1. Albert Einstein je rekel: “Domišljija je pomembnejša od znanja.

Naj se tudi poslovim z Albertovo mislijo: “Življenje je kot vožnja s kolesom. Da bi ohranil ravnotežje, se moraš premikati.”

                                                                            Manca Hace

 

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost