Skoči na glavno vsebino

SEPTEMBER IN OKTOBER 2023

Tako ko vsako leto se je tudi letošnje šolsko leto pričelo z veselim in radoživim opravilom – branjem.

Z 8. septembrom, svetovnim dnevom pismenosti smo zajadrali v Nacionalni mesec skupnega branja – NMSB, ki je letos potekal pod geslom Beremo skupaj – Branje za znanje. Letos naj bi v knjižnicah poudarili branje poučnih knjig. Na barvitem plakatu, ki nam ga je poslalo Društvo Bralna značka, je v več jezikih zapisana besedna zveza Beremo skupaj, Čitajmo zajedno, Reading Together, Wir lesen zusammen, Leggiamo insieme, Gejnas khetaun …

  1. septembra smo učence še posebej nagovorili k prebiranju knjig za bralno značko, saj je ta dan uradni začetek tekmovanja, »dan zlatih knjig«, ko morajo biti v učilnicah in na spletni strani objavljeni osveženi seznami.

Tujejezični napisi na plakatih NMSB so nas kar mimogrede popeljali v 26. september, ko smo praznovali Evropski dan jezikov.

In že je bil pred nami zlati oktober – mesec, ko praznujejo šolske knjižnice širom po svetu. Letos je potekal pod sloganom Šolska knjižnica : moj srečni kraj, kjer ustvarjalnosti in domišljiji ni meja.

V knjižnici smo pripravili razstavo z iztočnicami, kaj vse bomo počeli in kaj se bo dogajalo.

Ob urah knjižne vzgoje smo spoznavali jesenske bralne praznike, obiskali smo PŠ Iška vas, kjer smo učence navdušili za »knjige rekordov«, iz šolske knjižnice smo jim prinesli knjižne rekorde: najstarejšo, najmlajšo, največjo, najmanjšo, najdebelejšo, najtanjšo, zvočno, dišečo, zložljivo, knjige, ki so izšle skupaj z avdio kaseto ali zgoščenko. Polistali smo tudi po najnovejši Guinnessovi knjigi rekordov 2024.

V Noči v knjižnici smo odsanjali naše bralne sanje. Ob prebiranju knjig, sladkanju in ustvarjanju smo  postavili  razstavo ob 70-letnici knjižne zbirke Čebelica.

Med drugim letos obeležujemo leto duševnega zdravja, zato smo skupaj s svetovalno delavko postavili kotiček, namenjen tej tematiki. Tam je tudi skrinjica, v kateri lahko učenci pustijo listek z vprašanji o stiskah, ki jih trenutno tarejo.

Vsak torek, v času knjižničarskega krožka, smo se že tretje leto ob tem času sladkali s pečenim kostanjem.

                                                 Ž I V E L E  J E S E N S K E   P O Č I T N I C E !

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost