Skoči na glavno vsebino

RAZSTAVA OB 80-LETNICI ROJSTVA PESNIKA NIKA GRAFENAUERJA

Vabljeni k ogledu fotogalerije ob pesnikovem častitljivem jubileju.

DAN ROJSTVA GA JE ZAZNAMOVAL ZA ZMERAJ

»Na svet sem prišel še v tistih časih, ko je namesto dedka Mraza otroke obiskoval Miklavž. Tako je Miklavžev večer, 5. 12. 1940, torej pred osemdesetimi leti, mojim staršem v zibelko položil mene. Kakšno posebno darilo to ni bilo, zlasti še, ker je takrat v svetu že divjala druga svetovna vojna, ki je kmalu zatem privihrala tudi k nam, z njo vred pa je prišlo tudi pomanjkanje in beda. A ker so me krstili za Miklavža, se mi ni bilo treba bati, da bi se mi slabo godilo, saj je Miklavž vendar zmerom bogato obložen z darili. Pa kaj, ko v hudih časih obuboža tudi on, zato mi moje ime ni prav nič pomagalo, saj reven Miklavž, ki je povrhu še dojenček, res ne more biti noben dobrotnik.

Po vojni je Miklavža zamenjal dedek Mraz in tako sem ostal reven še naprej. Iz Miklavža sem z leti postal Nikolaj. A da se ne bi povsem izneveril svojemu imenu, sem že v mladih letih začel pisati pesmice in tako miklavžujem še do današnjega dne.«

NA KRATKO O ŽIVLJENJU IN DELU

Pesnik je zgodaj izgubil starše, tako da je večidel vojne preživel pri tujih ljudeh; kasneje so prevzele skrb zanj starejše sestre, ki so bile že v poklicih. Po končani osnovni šoli, ki jo je obiskoval na različnih koncih Slovenije, se je moral odločiti za poklic. Pesmi je začel pisati in jih objavljati že v srednji šoli. Leta 1969 je končal fakulteto za književnost in literarno teorijo. Bil je urednik, pesnik, esejist in prevajalec. Izdal je več pesniških zbirk za odrasle, najstnike in mlade.

Kot pesnik za mladino se je Grafenauer uveljavil z zbirko Pedenjped, kasneje je izdal še več knjig pesmi za otroke in slikanic, v katerih prevladujejo igrive in domišljijsko razgibane pesniške predstave.

Piše pa tudi pravljice in radijske igre, literarne kritike in eseje. Bil je kar nekaj časa urednik v Mladinski knjigi. Leta 1980 je dobil Levstikovo nagrado za knjigo Nebotičniki, sedite, leta 1987 pa za knjigo Majhnica. Leta 1984 je dobil Kajuhovo nagrado za Skrivnosti. 2001 pa Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Pesniške zbirke za otroke: Kadar glava nad oblaki plava, Skrivnosti, Stara Ljubljana, Nebotičniki, sedite, Abeceda, Avtozaver

Pesniške zbirke za odrasle: Večer pred praznikom, Stiska jezika, Štukature, Izbrisi, Odtisi

 

                               

 

Brigita Stropnik in Mirjam Sečnik

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost