Skoči na glavno vsebino

Knjižne novosti

Zimski živžav Zimski živžav, vir: mladinska knjiga (emka.si)

Rotraut Susanne Berner

Ta velika knjiga, ki prikazuje mesto in njegovo okolico, kar mrgoli od nešteto podrobnosti. Pripoveduje drobne zgodbe o ljudeh in živalih. Od strani do strani spremljamo dogajanje, opazujemo in pripovedujemo, kaj vse se lahko zgodi v enem samem zimskem dnevu. Priljubljena serija knjig, namenjenih opazovanju, igranju in pripovedovanju ob slikah, raste skupaj z otrokom, ob njej pa se zabava vsa družina. Nemška ilustratorka Rotraut Susanne Bernerje za svoje delo prejela številne nagrade, med drugimi tudi Andersenovo nagrado 2016.


Sam doma Sam doma, vir: Tehniška založba Slovenije (tzs.si)

John Hughes

Osemletni Kevin McCallister si je zaželel, da bi njegova družina izginila. Ni si mislil, da se mu bo želja uresničila!
Filmska klasika, ki jo vsi poznamo in imamo radi, je zdaj dobila obliko slikanice. V njej nastopajo štorasta vlomilca, bistroumno izdelane pasti in fantek z imenom Kevin, ki mora sam poskrbeti zase. Ali bo lahko zavaroval hišo pred nepridipravi? In ali se bo njegova družina vrnila za božič?


Sneženi možSneženi mož, vir: Miš Založba (miszalozba.com)

Raymond Briggs

Deček se zbudi v hladno sneženo jutro, se odpravi ven in naredi snežaka. Naslednjo noč le ta oživi in fantič se mu odloči razkazati svoj topel dom. Snežak tam spozna in občuduje domačo mačko, a kmalu ga zmoti ogenj v kaminu. Fantič mu razkaže še ostala čuda: televizijo, svetilko, žuborečo vodo, ki teče iz pipe, pa pečico … Takrat se zgodba obrne, primeta se za roke in se v snežnem viharju dvigneta nad strehe in snežak popelje fantiča v svoj sneženi svet. Varno se vrneta domov, še preden starša opazita, da ga ni, in fantič se utrujen zlekne v posteljo. Ko se naslednje jutro prebudi, ga zunaj namesto snežaka pričaka le kupček snega z dvema koščkoma premoga, ki sta bila še prejšnji dan snežakova očesa.

Zgodba o sneženem možu z čudovitimi ilustracijami in bogati zgodbi spremeni dolge zimske večere v čisto čarovnijo.

Sneženi mož je slikanica brez besedila, ki zgodbo o snežaku pripoveduje v 175 mehko narisanih sličicah. Postala je klasična slikanica, ki je obogatila otroštvo milijonom otrok po svetu.
Prvič je izšla leta 1978 v Veliki Britaniji in je bila doslej po svetu prodana v 8,4 milijonih izvodov. Po knjigi so posneli 26- minutni risani film, ki je bil 1982 nominiran za nagrado oskar.

Sneženi mož je prejel naslednje nagrade:
– nagrada Francis Williams 1979
– nagrada Srebrno pero 1979 (Nizozemska)
– Boston Globe-Horn Book 1979 (ZDA)

– Pionirska zlata hruška


 Priklenjen slon, vir: Mladinska knjiga (emka.si)

Jorge Bucay

Vsemu boš kos, le pogum moraš zbrati.

Zakaj se velikanski slon ne osvobodi količka, na katerega je priklenjen? Uspešni argentinski pisatelj Jorge Bucay v svoji prvi slikanici s pretanjenim občutkom išče odgovor na to vprašanje. S pravljico vlije pogum otrokom – pa tudi odraslim – da nikoli ne nehajo poskušati in da se nikoli ne vdajo. Pravljico zaokrožajo imenitne, poetične ilustracije nagrajenega argentinskega ilustratorja Gustija.


  Pametna psička Sonja, vir: Mladinska knjiga (emka.si)

Andrei Alekseevich Usachev

Ivan Ivanič je vsak dan odšel v službo, psička Sonja pa je ostala sama v svojem kraljevskem stanovanju številka šestinšestdeset in se zelo dolgočasila. Najbrž so se ji prav zato pripetile zelo zanimive prigode. Kadar je najbolj dolgčas, je vedno treba početi kaj zelo zanimivega. In ko hočemo početi kaj zanimivega, nam zagotovo uspe. In ko nam uspeva početi kaj zanimivega, vedno začnemo razmišljati, kako nam je to uspelo. In ko začnemo razmišljati, zakaj je tako, postajamo pametnejši. In zakaj – tega nihče ne ve. In prav zato je psička Sonja bila zelo pametna psička.


 Obisk, vir: Mladinska knjiga (emka.si)

Gaja Kos

Prijateljstvo med lenivcem in tapirjem? Eden v drevesni krošnji, drugi pod njo, eden ves poskočen, drugi pa se z vsakim gibom utrudi … Zabavna slikanica Gaje Kos in Ane Zavadlav je tako sveža in sočna, da nas bo popeljala v mnogotere svetove in nas hkrati ustavila v vsakem trenutku. Slastno branje.


 

Dostopnost