V petek, 15. 11. 2019, smo na Osnovni šoli Ig z izvedbo tradicionalnega slovenskega zajtrka in spremljevalnih aktivnosti obeležili dan slovenske hrane. Projekt podpira in ozavešča o več vidikih prehranjevanja: pomen zajtrka, odnos do zdravega prehranjevanja, kulturno prehranjevanje, pomen lokalno pridelane hrane, problem prekomerne potrošnje in zavržene hrane. Letošnji zajtrk je tudi medijsko precej odmeven, zagotovo ste v mediji opazili slogan ”Hvala za naš super zajtrk!”, s katerim se Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obrača na lokalne pridelovalce, ki nam nudijo svežo, zdravo in lokalno pridelano hrano.

Prvo šolsko uro so učenci zajtrkovali črn kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Obenem smo v živo predvajali radijsko oddajo na temo tradicionalnega zajtrka. V 5.c se je učencem in učiteljici Aniti Petrovčič pri zajtrku pridružila ravnateljica Biserka Vičič Malnar; učenci so pripravili krajši program in predstavili svoje talente. Učenci višjih razredov so po zajtrku nadaljevali s poukom, učenci nižjih razredov pa so imeli večinoma delavnice, pri katerih so se ob pogovoru o zdravi hrani preizkusili v likovnem ustvarjanju ali pripravi domače hrane. Učence prvega in drugega razreda na Igu in učence podružnične šole Golo so obiskali čebelarji in jim predstavili svoje najboljše prijateljice. Pestro je bilo tudi na vseh treh podružničnih šolah, kjer so potekale različne delavnice.

Zahvaljujemo se učiteljicam in učiteljem, ki so poskrbeli, da je bil dan slovenske hrane pester in poučen, ter osebju šolske kuhinje, ki se vedno potrudi, da nismo lačni. Posebno zahvalo namenjamo tudi Kmečki zadrugi Ig in Čebelarskemu društvu Ig za njuna prispevka za radijsko oddajo ter čebelarjem, ki nas radi obiščejo in učencem predstavijo svoje delo.

 

Urška Brvar Rušnjak