Teden vseživljenjskega učenja (TVU) je najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Projekt usklajujejo na Andragoškem centru Slovenije in ga prirejajo v sodelovanju s stotinami ustanov, skupin in posameznikov po vsej državi pa tudi onkraj naših meja. Z njim se opozarja na vseprisotnost pa tudi pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema. Vsi, ki projekt soustvarjamo, bodisi v vlogi izvajalcev prireditev bodisi kot udeleženci, prispevamo k udejanjanju slogana 'Slovenija, učeča se dežela'. TVU je član mednarodnega gibanja festivalov učenja.

ZGN Ljubljana je tudi letos območni koordinator in usklajuje več kot 45 šol, vrtcev in drugih podizvajalcev.

Koordinator TVU za 2018/2019 v OŠ Ig je Katarina Vinšek.

V okviru projekta bomo v mesecu maju in juniju izvedli  naslednje dejavnosti: opis poklica, ljudski ples, ročno tkanje in izdelava preprostih statev, spoznavanje Japonske, prireditev za starše ...

Lovilec sanj je v kulturah ameriških domorodcev ročno izdelan predmet, osnovan na obroču (tradicionalno iz vrbe), v katerega je vpletena mreža. Lahko je tudi okrašen z različnimi predmeti, največkrat so to peresa.

Mi smo jih najprej narisali in si pripravili načrt, nato pa smo se lotili izdelave.  Preizkusili smo se v svoji ustvarjalnosti in se prepustili domišljiji.

Katarina Vinšek

Pri slovenščini smo se letos učili, kako se opiše poklic. Ob tem smo spoznali kar nekaj poklicev in tudi sami začeli razmišljati o tem, kaj bi si želeli biti, ko bomo veliki. Zato smo povabili v šolo naše starše in jih prosili, naj nam povedo, kaj počnejo vsak dan. Nekaj staršev se je opogumilo in nam predstavilo svoj poklic. Tako smo bolj natančno spoznali delo računovodkinje, avtomehanika in pokrajinskega arhitekta. Skupaj smo preživeli prijetno dopoldne. Hvala.

Katarina Vinšek

S skupino učencev 3.triade smo obiskali kliniko za male živali v Ljubljani, kjer so nas prijazno sprejeli. Razkazali so nam prostore v kliniki, sprehodili smo se skozi ambulante in se seznanili z delom veterinarja. Videli smo tudi, kako se delajo ultra zvoki na živalih, kako potekajo pregledi in podobno. Zaposleni na kliniki so se zelo potrudili, da so nam odgovorili na vsa vprašanja in da smo zvedeli veliko novega.

Katarina Vinšek

V sklopu programa za nadarjene učence smo obiskali ZOO Ljubljana. Tam so nas pričakali prijazni oskrbniki, ki so nam predstavili nekaj malih živali iz divjine, katere smo lahko tudi pobožali in prijeli. Spoznali smo smejočo grlico, belo podgano, madagaskarskega ščurka in navadnega goža. Zatem smo obiskali razstavo biološkega materiala kot so deli kož, odlitki stopinj in lobanje z zobmi. Videli smo tudi hranjenje morskih levov, nato pa smo se podali na kratek voden sprehod po živalskem vrtu. Na koncu smo imeli še priložnost hraniti dvogrbe kamele, ki so z veseljem pospravile ponujene bambusove vejice. Kljub deževnemu dnevu smo preživeli čudovito popoldne in se polni vtisov vrnili domov.

                                                                                                                                                         Katarina Vinšek

Ob koncu šolskega leta smo z učenci, ki so opravili bralno značko v letošnjem šolskem letu, preživeli večer v naši učilnici. Poimenovali smo ga Pravljični. Učenci so bili nad idejo navdušeni in prvo vprašanje naslednje jutro je bilo: »Učiteljica, ali bomo naslednje leto to ponovili?«

V šoli smo se zbrali v četrtek, 24.5.2018 ob 18 uri. Ko smo si pripravili razred, smo si vzeli čas za branje in prebrali nekaj pravljic. Večer smo preživeli ob pogovoru, igrah in prigrizkih, ki smo jih imeli s seboj. Po večernem umivanju smo se polegli na svoje spalne vreče in si naredili filmski večer. Učenci so potrebovali kar nekaj časa, da so pomirili svoje vznemirjenje, se umirili in nato zaspali.

Ko smo se zjutraj zbudili, smo pospravili, se umili in pojedli zajtrk. Otroški obrazi so povedali vse in še več, zato mi kljub utrujenosti, ni žal za to prijetno izkušnjo. Ob enem bi se želela zahvaliti vsem, ki ste nam to izkušnjo omogočili.

                                                                                                                                                 Katarina Vinšek, razredničarka 4.c

To je projekt motiviranja za branje, ki spodbuja pridobivanje medkulturne zmožnosti in igraje usmerja v poglobljeno razumevanje literarnega besedila. V letošnjem šolskem letu smo sodelovali vsi četrtošolci ter učiteljici Vida Hrovat in Romina Križman. Učenci so skupaj z gospo Barbaro Pregelj prebrali dve knjigi iz knjižnega kompleta, ki ga je pripravila založba Malinc, in sicer: Adijo, Jona ter Sedem noči s Paulo. Po branju besedila slikanice so učenci narisali svoje vtise, ki smo jih nato poslali na razstavo izdelkov. Učenci zelo radi sodelujejo pri takih dejavnostih in se jih veselijo.

Katarina Vinšek

leo1leo2

Vreme

Cannot get Ljubljana location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.

Spletne učilnice